Destaquem

Descarrega't el llibre!

informes

Informes

d'Iniciativa Animalista.

Becerrades mai més!

 

El Bloc de Manolo Sáez

 

Llibertat.cat

SEPC

Plataforma Prou!

Visita el nostre bloc.


Fa uns dies, Levante-EMV informava que «El Consell propone la creación de una Cátedra de Tauromaquia en las universidades valencianas». Com a molts altres, m´ha resultat prou desagradable assabentar-me d´esta iniciativa; no sé si per la falta de sensibilitat que demostra al tractar de potenciar en el segle XXI un espectacle cruel propi, a tot cas, d´èpoques passades, o per què contribueix a constatar la determinació per buscar el cos a cos amb col·lectius i persones que, com Iniciativa Animalista, albiren nous paradigmes eco-cèntrics d´entendre el món i en concret noves regles i formes més civilitzades de relacionar-nos amb els animals. Quina necessitat hi havia, si no es persegueix ofendre, d´elevar a categoria universitària uns estudis sobre un tema que, sense voler menysprear a ningú, podrien plantejar-se a tot cas com uns estudis de formació professional?


Perquè és clar que no anaven a integrar en el currículum de la carrera continguts de la polèmica històrica sobre l´abús o la defensa dels animals; ni els estudis econòmics i socials que posaren al descobert el desinterés general que desperta l´espectacle i que no sobreviuria a no ser per les subvencions que rep; o les reflexions ètiques sobre animals, éssers que malgrat no parlar ni raonar, tenen enteniment, sentiments i capacitat de patir, qualitats que els apropen a nosaltres, ens obliguen a reflexions morals i els fan mereixedors de drets. Ni tampoc contemplarien eixos estudis universitaris, és clar, assignatures optatives i complementàries amb informació sobre alternatives alimentàries més sanes, econòmiques i ecològiques que la de menjar animals; ni la manera de millorar els protocols per evitar l´abús que es fa d´ells en la investigació; ni s´estudiarien maneres d´evitar la cruel i insana cria industrial d´animals per a alimentar-nos o vestir-nos.

Si molt probablement el que es pretén és reforçar els vincles amb la seua base electoral oferint-los un motiu perquè es perllongue el mite de les essències tradicionals hispanes, al temps que entreobri la perspectiva de la continuació d´un negoci declinant a sectors mercantils amics, en quin trist lloc deixa eixa iniciativa la universitat? Si abunda l´exemple de programes d´estudis com este, on queda la trompetejada i pretesa excel·lència? Ja veiem de quin costat estan les seues simpaties. Resumint, iniciatives com esta pareixen pròpies de governants extemporanis, ancorats en el passat i en un populisme barat i mercantilista que menyspreen la saviesa i no tenen cap ànim de potenciar la convivència ciutadana; partidaris de la confrontació i l´ofensa, no sols amb l´enemic, sinó també amb l´adversari i el que pensa diferent. 


Joomla Template - by Joomlage.com